Het afgelopen jaar heb ik, ook in de voorbereidingen voor het starten van Printing Heroes, heel veel tijd besteed aan het praten met mensen uit de branche over duurzaamheid en duurzame materialen. En het zal je niet verrassen dat de meeste mensen hier wel heel positief op reageren. Een deel daarvan zal wellicht uit een soort van 'klimaatschaamte' voortkomen; het niet durven ingaan tegen de overwegende mening. Maar ik geloof echt wel dat het overgrote deel gewoon oprecht is hierin.

 

Als je met verwerkers van printmaterialen praat volgt dan alleen steevast een voorbeeld van een situatie waarin een klant om duurzame materialen vroeg, maar afhaakte toen hij de prijs zag. 'We willen wel duurzaam, maar het is simpelweg te duur', of: 'De klant heeft een hoop praatjes, maar wil er niet voor betalen'. 

 

Het resultaat is dat duurzame materialen amper nog actief verkocht worden: wanneer er een specifieke klantvraag voorkomt wordt leveranciers om een passend product gevraagd, maar voor het gemak wordt daar ongevraagd al een niet duurzame optie naast gezet. De duurzame optie zal immers toch wel te duur zijn. 

 

Dat is verleden tijd en ik zal je 5 redenen geven waarom:

Of iets te duur is heeft veel te maken met de klantvraag. En wat we steeds meer gaan zien, is dat de vergelijking met ‘oude’ materialen gewoon niet meer wordt gemaakt. Duurzaamheid wordt simpelweg een voorwaarde waaraan moet worden voldaan om mee te doen. Deze ontwikkeling is bij alle soorten afnemers terug te zien:

Overheid

De overheid noemt het Maatschappelijk Verantwoord Inkopen; aan de hand van vooraf bepaalde milieucriteria worden eisen en wensen vastgesteld voor de inkoop. De eisen zijn minimumeisen, de wensen geven een leverancier de mogelijkheid om extra punten te scoren in de vergelijking met andere aanbieders. Als je er nu nog mee weg komt om niet-duurzame materialen te leveren aan de overheid zal dat, met alle aandacht voor duurzaamheid op het moment, niet heel lang meer duren.

Consumenten

In het kielzog van de overheid komt de publieke opinie. Misschien heb je het nog niet gemerkt, maar duurzaamheid is hip tegenwoordig. Zonnepanelen, auto’s op elektra of waterstof, warmtepompen, afval scheiden: het wordt allemaal langzaam maar zeker een vast onderdeel van het straatbeeld. En nee, niet alles wat als duurzaam wordt verkocht is daadwerkelijk een verbetering. Maar het feit blijft dat het niet alleen meer wordt gezien als iets voor de overheid of ‘milieu extremisten’, maar gemeengoed is geworden.

MKB

Bij het MKB lijkt er soms wat minder beweging op het gebied van duurzaamheid. Uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel van eind 2018 blijkt echter dat een krappe 60% van de MKB’ers al bewust iets met duurzaamheid doet. De belangrijkste overweging die hierbij wordt genoemd is niet eens een klantvraag of regelgeving, maar gewoon verantwoordelijkheidsgevoel.

En de andere 40%, moeten we die dan links laten liggen? Nee, natuurlijk niet. Maar als de overheid, de consumenten, de grootzakelijke bedrijven en een groot deel van het overige MKB belang hecht aan duurzaamheid, kan die 40% uiteindelijk weinig anders dan volgen.

Nadat de rechtbank in Den Haag in 2015 al een uitspraak deed in de zaak van Urgenda tegen de staat met betrekking tot de inspanningen om de klimaatdoelstellingen te behalen, is deze uitspraak afgelopen december nog eens door de Hoge Raad bekrachtigd. Waar voorheen politieke en economische belangen altijd in de weg lagen, wordt de overheid nu dus gedwongen om ingrijpende maatregelen te nemen. En je kunt moeilijk nog beweren dat we daar weinig van gaan merken: plastic tasjes mogen niet meer gratis worden gegeven, de maximum snelheid gaat omlaag, de landbouwsector staat op zijn kop en de bouw wordt belemmerd. Los van de eisen die ze zelf aan hun inkoop stellen, hoe lang denk je dat PVC voor promotionele materialen nog toegestaan zal zijn? En (eco)-solvent inkten?

Tot voor kort werd een vraag om duurzame materiaalopties in veel gevallen al afgedaan met ‘het is er niet’. De afgelopen maanden komt daar echter in hoog tempo verandering in; naast de bekende 3M envision folies en de standaard PP folie die een aantal producenten al enige tijd aanbieden komen er ook steeds meer duurzame opties voor speciale printmedia: high tack en easy dot folies, PET en PP magneetfolies, PET microsuction folies, verschillende soorten PP laminaten en op korte termijn verwachten we ook een promotionele kwaliteit PP folie.

Buiten de folies worden ook in de textiel en plaatmaterialen stappen gezet; het reguliere polyester wordt in hoog tempo vervangen door gerecycled materiaal. En naast dat nu al een aantal bekende en goed recyclebare kunststof- en kartonnen materialen, zullen we na de zomer ook nieuwe materialen introduceren voor verschillende toepassingen.


 

Al in de jaren ‘90 waren producenten van folies bezig met de ontwikkeling van duurzamere materialen dan het gebruikelijke PVC. Dat was destijds natuurlijk niet echt een succes, maar de mogelijkheden zijn er dus al heel lang. In eerste instantie was er überhaupt bijna geen vraag voor, maar op een bepaald punt werd dit meer een kip-en-ei verhaal: de producenten konden het niet voor een concurrerende prijs leveren omdat er niet voldoende afzet was, en er was niet voldoende afzet omdat de prijs niet concurrerend was. 

 

Nu er steeds meer aanbieders op de markt komen met duurzamere alternatieven, komen er ook meer uiteenlopende prijzen en kwaliteiten beschikbaar. Ondanks dat de afzet er daar misschien nog niet voor is, sorteren producenten zich als het ware voor om een bepaalde positie op de markt in te kunnen nemen. 

 

Daarbij komt nog dat de vergelijking tussen producten vaak niet 1-op-1 gemaakt kan worden. De grenzen van de mogelijkheden met materialen liggen ergens anders, dus het is belangrijk om vanuit de toepassing te kijken naar duurzame materialen en niet vanuit het ‘oude’ materiaal. Ik zal twee voorbeelden geven:

 

- Een PP folie is nu over het algemeen nog een stuk duurder dan een PVC Monomeer, waar deze vaak mee wordt vergeleken.. Maar voor veel stickerwerk van rechte oppervlakken wordt momenteel een polymeer PVC ingezet, omdat dat lekkerder verwerkt en het minder krimpt. Een PP folie kan hier prima worden ingezet: de folie is van zichzelf al wat stugger dan PVC en rekt of krimpt nagenoeg niet. En in de vergelijking met een polymeer kan je prijstechnisch met een PP wel uit de voeten.

 

- Veel prints op plaatmateriaal worden momenteel op geschuimd PVC gemaakt. Dit materiaal heeft natuurlijk veel fijne eigenschappen in het printen en afwerken. Voor tijdelijke toepassingen is in heel veel gevallen echter ook prima een displaykarton in te zetten en die hoeft niet duurder te zijn. De PVC schuimplastic is wel voor meer dingen te gebruiken dan het karton, maar dat is voor veel opdrachten helemaal niet relevant.


5. We hebben er een troep van gemaakt.

Als het onderzoek van de Kamer van Koophandel een beetje klopt, voelt ten minste 70% van de ondernemers zich medeverantwoordelijk voor het milieu en onze wereld. En als je dit hele artikel hebt gelezen is de kans vrij groot dat dit voor jou ook geldt. Ik kan weinig zeggen over in hoeverre de onderzoeken over stikstofuitstoot, de aantasting van de ozonlaag of de stijging van de zeespiegel kloppen, maar ik denk dat we genoeg aanwijzingen hebben om aan te kunnen nemen dat we als mensheid de afgelopen honderd jaar niet zorgvuldig om zijn gegaan met de wereld waar we op leven. Nu wil ik niet zeggen dat het uitbannen van PVC daar de oplossing voor is, maar kan je echt nog de keus maken om niks te doen en alles maar te laten zoals het is? 

 

Ik niet.

Daag ons uit met jouw print project om te laten zien dat duurzaam niet te duur hoeft te zijn!

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, gave producten en mooie aanbiedingen:

 

Over de schrijver

Ik ben Peter, Founder van Printing Heroes, 33 jaar, generalist, goed met cijfers en techniek en daarnaast creatief. Ik ben getrouwd en vader van twee jonge kinderen. Ik hou van fietsen, zeilen, gezelligheid en snorrende machines. In 2019 ben ik Printing Heroes gestart en met ons team van Heroes werken we elke dag keihard aan een duurzame toekomst voor de groot formaat print industrie.

LET'S
GROW
GREEN
TOGETHER